Kuş Dili Seçmeli Ders Olarak Okutulacak

Giresun’de yerel halk tarafından ıslık çalarak konuşulan ve uzun yıllardır bu şekilde iletişim kurmaları nedeniyle kuş dili olarak isimlendirilen bu dilin kaybolmaması için çalışmalar başlatıldı. Giresun’a bağlı olan Çanakçı ilçesinde ki Kuşköy olarak bilinen noktada insanların birbirleriyle ıslık çalarak haberleşmek için kullandıkları dil artık üniversitede de ders olarak okutulacak.
Giresun Üniversitesi tarafından Turizm Fakültesi çatısı altında seçmeli ders olarak sunulacak bu dilin kaybolmaması için mücadele edildiği açıklama yapıldı. Ders üniversitede okutulan rekreasyon bölümünde sadece 3 ile 4. Sınıfların müfredatında seçmeli ders olarak okutulmasına karar verildi. Dersi tercih eden öğrenciler Kuşköy’de halk arasında zaman geçirerek dili öğrenmeye çalışacaklar.
UNESCO Acil Koruma Listesinde
Kuş Dili olarak bilinen ıslık ile haberleşme durumu için UNESCO tarafından gerekli çalışmalar yapılmıştı. 2017 yılının Aralık ayında Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine dahil edilmişti. Bu olayın gerçekleşmesinin ardından gerekli işlemler yapılarak dilin akademik anlamda okutulmasına karar verildi.
Dekan Prof. Dr. Musa Genç konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bu dilin uzun yüzyıllardır bölge halkı tarafından kullanıldığını aktardı. Bu konuyla ilgili ilk bilimsel çalışmaların 1956 yılında başlatıldığının bilgisini paylaştı. Yaklaşık 12 yıllık araştırmanın ardından elde edilen bilgiler ile bilimsel yayınların yayınlanmaya başlandığı bilgisini paylaştı. Bu çalışmalar sayesinde dilin hiçbir özelliğini yitirmeden günümüze kadar gelmesinin sağlandığı bilgisi paylaşıldı.
Bir Akademisyen Bu Dili Öğrenecek
Üniversite ile birlikte Karadeniz Turizm Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliği ile bu çalışmaların yapılacağı bilgisi verildi. Özel bir merkezin kurulacağı ve merkezde bir ekip tarafından dil üzerinden araştırmaların yapılacağı aktarıldı.
Bu konuda gerekli araştırmaları yapan ve gerekli derece dili öğrenenlerin sınava tabi tutulacağı, ardından yapılacak sınavda 90 puan üzeri alanların derse girecekleri aktarıldı. Bu sayede hem dilin ölmesinin önüne geçileceği hem de arama kurtarma dili olarak kullanılmasının sağlanıp sağlanamayacağının ortaya çıkarılacağı aktarıldı.
Bu çalışmaların ardından toplamda 1000 kelimelik bir dilin ortaya çıkarılması ve bu kelimelerle basit bir cümlenin kurulmasının amaçlandığı aktarıldı.