Türkiye E-Ticaret Pastası Büyüyor

Giderek gelişen teknolojiler nedeniyle artık oturduğunuz noktadan birçok şeyin siparişini verebilecek durumdayız. Evimizden hiç dışarı çıkmadan hayatımızı bu şekilde devam ettirmek mümkündür. Bunda en büyük sebep gelişen e-ticaret sektörüdür. Ülkemizde son 20 yılda büyük bir gelişim gösteren sektör, dünyanın diğer ülkeleri de hesaba katıldığında karşımıza çok büyük rakamların çıkmasına sebep olmaktadır.
Ülkemizde perakende dışı işlemlerin toplamı 28 milyar TL’yi aşmış durumda. Perakende işlemleriyle birlikte bu rakam 31,5 milyar TL seviyesine çıkıyor. Yapılan satışların büyük bölümü mobil üzerinden gerçekleşiyor. Giderek gelişen bu sektörde mobilin hakimiyeti dikkat çekiyor. Cironun %60’yı mobil üzerinden yapılan işlemler üzerinden gerçekleşiyor.
En çok Satış Yapılan Kategoriler
Ülkemizde e-ticaret anlamında TÜSİAD ve Deloitte Digital tarafından yapılan ortak çalışmayla birlikte birçok detay öğrenilmiş oldu. Bu verilerin ışığında online yöntemler üzerinden en çok satışın yapıldığı kategorilerin giyim, elektronik eşya, yemek siparişi, konaklama ve kitap olduğu görülüyor.
Yon altı aylık veriler incelendiğinde internet üzerinden elektronik kategorisinde satışlarda birinci sırayı telefon aksesuarları çekiyor. Anne ve bebek kategorisinde ilk sırada bebek bezi yer alıyor. Günümüzde hızlı tüketim kategorisinde yer alan ürünler arasında birinci sırada deterjan yer alıyor. Bu ürünler aynı zamanda online kanallar üzerinden ülkemizde satışı en çok yapılan seçenekler olarak dikkat çekiyorlar. Bu sektörde son yıllarda en çok artışın ev kategorisi içerisinde yaşanması bekleniyor.
E-ticaretin Zirvesinde Çin Bulunuyor.
Dünya üzerinde e-ticaret anlamında pastanın büyük bölümünün sahibi olarak Çin gösteriliyor. Çin’de toplam e-ticaret Pazar büyüklüğünün 634 milyar dolar olduğu biliniyor. Bu anlamda ABD’de 504 milyar dolarla listede ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’de son yıllarda büyük bir gelişim gösteren e-ticaret sektörünün toplam hacminin 2018 yılında 6,1 milyar dolar olduğu biliniyor.
Ülkemizde ki internet kullanıcılar günlük ortalama 7 saat boyunca bu şekilde zaman geçiriyorlar. En çok kullanılan kanallar Youtube, İnstagram ve Facebook olarak öne çıkıyor. Sosyal medya kullanımında mobil cihazların çok önemli olduğu görülüyor. E-ticaretin gelişiminin devam edeceği ve kuşak farkının bunda önemli bir etkisi olduğu tahmin ediliyor.