Mars’a İsmini Gönder Kampanyasına Türklerin Damgası

NASA tarafından 2020 yılında gönderilecek olan uydu içerisinde hatıra olarak ismini yazdırıp, uzaya göndermek isteyenler için bir kampanya başlattı. Mars 2020 adı verilen uzay aracıyla birlikte “İsmini Mars’a Gönder” etkinliğine katılıp, buraya adını yazanların isimlerini uzaya taşımayı teklif etti.
Bu etkinlik sayesinde milyonlarca insanın isimlerini uzaya ücretsiz bir şekilde göndermeyi onlara sunmayı başarıyor. Tabi bunun olabilmesi için son tarihe kadar insanların buraya girip, isimlerini listey dahil etmesi gerekiyor. NASA’nın bu kampanya için özel olarak oluşturmuş olduğu siteye girdikten sonra adınız, soyadınız, ülkeniz, posta kodunuz ve mail adresinizi yazarak kendinize bir uçul bileti oluşturmuş oluyorsunuz.
Başvuruda İlk Sıra Türkiye’nin
Sizde adınızı uzaya göndermek istiyorsanız yapmanız gereken 31 Eylül 2019 tarihine kadar aşağı da paylaşacağımız linke tıklayarak biletinizi oluşturmak olacaktır. Uzun süredir devam eden kampanya 24 Mayıs tarihi itibariyle 3,6 milyon insanı geçmiş durumda bulunuyor. Dünya ülkelerinin isimlerini paylaşan milyonlarca insan arasında ilk sırada 1,4 milyon ile Türkiye ilk sırada yer alıyor.
Ülkemizin arasından ABD ikinci, Hindistan üçüncü olarak sıralanıyor. Düzenli olarak sayının artış gösterdiği kampanyada rakamın daha yüksek sayılara çıkacağı bekleniyor. Belirli bir hedef belirlenmemiş olsa da ilerleyen dönemlerde konunuz duyulmasıyla birlikte sayının çok fazla olması tahmin ediliyor diyebiliriz. Ama şuan için ülke olarak bu gururu bir süre daha yaşayabiliriz.
İsimler Nasıl Gidecek
İsmini yazdırma süresinin bitmesiyle birlikte eğer adınızı yazdırırsanız sizin de uzayda bir yerde bulunmuş olacaktır. Bu isimler uzay aracı içerisine özel olarak yerleştirilecek bir çipin içerisinde yer alacaktır. 2020 Temmuz ayında fırlatılması beklenen uzay aracının görevini yerine getirebilmesi için uzay boşluğunda özel olarak hesaplanan rotasında 6 ile 7 ay arasında yapması gerekiyor.
Mars görevine çıkan uzay aracının görevi sadece isimleri taşımak olmayacak. Aynı zamanda Mars iklimi ile ilgili bilgiler toplayacak. Aynı zamanda mikrobik yaşam izleri ve coğrafyanın jeolojik yapısıyla ilgili izlere bakmaya çalışacak. Tüm görevlerini yerine getirdikten sonra dünyaya tekrar dönmek için harekete geçecek.