Bilgisayar Korsanları Dev Şirketlerin Bilgilerini Çaldı Mı?

Günümüz, bilgi işlem sistemlerinin hayatın hemen her alanına hâkim olduğu “bilişim çağı” olarak adlandırılmaktadır. Sağlık alanından savunma sanayine, eğitimden eğlence sektörüne kadar her alanda nasıl çalışması gerektiğini belirten komutların, akıllı cihazlara kodlanmasıyla sistem organizasyonu ve sürdürülebilirliği sağlanmaktadır. Bu durum, üretimde ve devamlılıkta otomasyon çağını başlatmakla birlikte, toplum adına bir çeşit “arka kapı” çıkmazını da beraberinde getirmektedir. İnsanın ortaya çıktığı andan itibaren hep ön planda olan güvenlik kavramı, bilişim çağında artık çok daha hassas bir konuma gelmiş durumdadır.
Siber Saldırılar Ve Sonuçları
Son yıllarda, bilgisayar teknolojisi ve özellikle yazılım alanında yaşanan baş döndürücü gelişmeler, teknoloji kullanıcısı olsun olmasın herkesi birinci derecede ilgilendiren bir konumdadır. En küçük işletmelerden büyük küresel şirketlere ve hatta devlet kurumlarına kadar geniş bir yelpazede yazılım teknolojisi hayata egemen olmuş durumdadır. Bu durum, yazılım alanında uzmanlaşmış kötü niyetli kişiler için adeta açık hedef algısı oluşturmaktadır. “Hacker” olarak adlandırılan bilgisayar korsanları, büyük firmaların ve devlet kurumlarının kullandığı yazılımların açıklarını bularak, siber saldırı denilen bir yöntemle gizli bilgilere ulaşmakta ve bu şekilde şantaj yaparak ulusal güvenliği riske atmaktadırlar. Toplumun her kesimini ilgilendiren bu büyük güvenlik problemi, şirketlerin ve devletlerin bu saldırılara karşı uzman ekiplerle çalışmasına ve siber güvenlik birimleri kurmalarına neden olmuştur.
Büyük Şirketler İçin Hacker İddiaları
Ünlü bir anti virüs yazılımı firmasının iddiasına göre sadece 2016 yılında 758 milyon siber saldırı gerçekleşmiş olup, bu durum saniyede 40 saldırı anlamına gelmektedir. Bu saldırılar; kişisel bilgilerden, ürün verilerine, kimlik hırsızlığı, bankacılık suçları, fidye ve şantajdan elektrik kesintilerine kadar pek çok alanda kişilere ve toplumlara zarar vermeyi amaçlamaktadır. Bunlara örnek olarak internette bazı büyük şirketlere düzenlendiği iddia edilen siber saldırı bilgileri de bulunmaktadır. Adobe firmasının 2013’te uğradığı siber saldırı, Sony şirketinin 2011’de yaşadığı saldırı, Güney Kore’nin 2014 yılında yaşadığı bankacılık veri hırsızlığı, Adultfriendfinder sitesinin uğradığı ve yaklaşık 4 milyon kişinin kişisel bilgilerinin çalındığı saldırı ve 2014 yılında Yahoo firmasının uğradığı saldırılar, bu iddialara örnektir. Gelişen teknoloji ile birlikte yazılımsal açıkların olma ihtimali ve kötü niyetli bilgisayarların varlığı, kuşkusuz gelecek yıllar içerisinde de bu tür saldırıların artarak devam edeceğine dair öngörülere sebep olmaktadır. Büyük firmalar ve devlet kurumları, bu konuda her geçen gün çok daha büyük önlemler alma yoluna gitmektedirler.