2 Yaş Sendromu Nedir?

2 yaş sendromu çocuk yetiştirmede en çok zorlanılan ve çocuğa fazlaca hassas davranılması gereken dönemlerden birisidir. 1.5 yaş ile 3 yaş arasında görülen erken ergenlik diye de tabir edilen bir dönemdir.
2 Yaş Sendromundaki Çocuklar Nasıl Davranırlar
Kendilerini konuşarak ifade edemediklerinden dolayı çok agresif olurlar. Bu dönem çocuklarda uykuya direnme, yemek yememe, hırçın davranışlar, kendini yerden yere atma, anne babaya vurma eğilimleri, her şeyi kendi yapmak istemesi, varlığını kanıtlama çabaları gösterme ve aksi hareketler ile kendini gösteren bir dönemdir.
2 Yaş Sendromundaki Çocuklara Nasıl Davranılmalıdır
Öncelikle bu dönemde çocuklara ekstra hassas davranmalı ve özgüvenini zedeleyecek davranışlarda asla bulunmamalıyız. Çünkü bu dönemde çocuğun gelişiminde ve özgüveninde bırakılabilecek olumsuz izler ve hasarlar ömür boyunca kişiliğine, sosyal hayatına, ikili beşeri ilişkilerine etki edebilecek düzeyde olmaktadır. Onları anladığımızı ve bu dönemde onlara fazlaca yardımcı olmak isteğimizi hissettirmeliyiz fakat her şeyi yapma ve deneme özgürlüğünü de elinden almamalıyız. Kontrol eden taraf olmalı ama hissettirmemeliyiz. Çocuğun bulunduğu ortamdaki objeleri keşfetme özgürlüğünü tanımalıyız. Bazı konularda onunda fikrini almak karar verme özgürlüğünü sağlamak onun kişisel gelişiminde çok faydalı olacaktır. Yaptığımız işlerde yardım etme çabalarını desteklemeli, istemeden kırdığı döktüğü bir şey olursa ona bağırmamalı gözlerinin içine bakarak “ yanlışlıkla yaptığını biliyorum ama daha dikkat ederek yardım etmeye devam etmelisin çünkü kendine zarar verebilirsin” gibi cümlelerle güven vererek özgüven gelişiminde olumlu etkiler bırakmalıyız.
Merak ve keşif dönemi olan bu zaman diliminde çocuğu dışarı çıkarmak ona daha fazla keşfedilecek alanlar sunmayı sağlar. Dışarıda evdekinden farklı ve ona ilginç gelen çok fazla nesne ve seçenek mevcuttur. Evde sıkılmaya başladıkları zamanlarda siz de onunlar dışarıda keşif maratonunda keyifli vakitler geçirebilirsiniz ve açık hava da olması da onun için sağlıklıdır. Çocuğunuzun içinde bulunduğu bu dönemi çok iyi anlamalı ve tanımalısınız. Her yetişkin ergenlik döneminden geçmektedir. Çocuklarımıza da ergen bir bireye nasıl özenli davranmak gerekiyorsa öyle davranmalıyız. Çocukların normal olan bazı davranışları da anne ve babalara bazen anormal gelebilir. Bu konuda araştırmalar yapmalı, varsa çevrenizde bu yaş dönemindeki çocuk anneleri fikir alışverişinde bulunmalı hatta imkan dahilinde uzman kişilerden yardımlar alabilirsiniz.