4,5G İle 5G Arasında Ki Dikkat Çeken Farklar Nelerdir?

Aslında 4.5 G diye bir standart teoride yoktur. Teknoloji de Advanced LTE diye adlandırılan 1Gbit/s dindirme ve 500 Mbit/ Upload hızı vadeden sistem Türkiye’de 4.5 G diye kabul edilmektedir. Bu tamamen LTE yani 4G platformu üzerinde çalışan sistem bir takım iyileştirmelerle daha yüksek hızlar vaat etmektedir. Bilindiği üzere LTE Release 8, 300 Mbit/s download hızı vaat ederken Release 10, 1 Gbps download hızı vaat etmektedir.
Doğal olarak dalga kirliliği olmak üzere çevresel etkilerden dolayı kullanıcıların elde edeceği pratik sonuçların bu teorik verilerden daha aşağı olacağını beklemek yanlış olmaz. Böylece şunu da itiraf etmek gerekiyor ki 4.5 G standardı ile birlikte gözle görülür bir iyileşmenin olacağı muhakkak. Çok daha basit örneklerle ifade etmek gerekirse; standart günlük kullanımlarımızda internet sayfalarını okurken veya yazışırken öyle büyük bir fark hissetmezsiniz. özellikle mültimedya dosyalarını ve gelişmiş grafikli oyun uygulamaları kullanırken bu farkı daha fazla hissedebilirsiniz. Tabi bir de çok düşük çözünürlüklü görüntüler ile de sohbet etmek yerine Full HD veya 2K çözünürlükte video sohbetlerine katılabilir yada büyük ölçekli paylaşımları inanılmaz kısa sürelerde gerçekleştirebilirsiniz.. Bir de sektör üreticilerinin bu yeni standartlara göre geliştirecekleri uygulamalar yepyeni ufuklara yelken açmaktadır.
5G Nedir?
Şimdi ki teknoloji literatürüne göre kablosuz telefonlarda beşinci nesil ve en yüksek hız yeteneği olan standarttır. Ayrıca LTE’nin yani 4G nin 10 katına kadar teorik olarak hız vaat etmektedir. Dünyadaki uluslar arası Telekomünikasyon Birliği ve Avrupa Birliği tarafından altyapı yatırımlarının 2020 yılına kadar tamamlanması ve uygulamaya geçmesi konusunda bir fikir birliği öngörülmektedir.
Uygulamada durumun ne olduğuna dair fikir verebilecek tek test ise Dünya teknoloji devi Samsung tarafından gerçekleştirilmiştir. Böylece teorik bir sistem üzerine farazi konuşmalar yapmak yerine 5G’nin ne olduğunu tam olarak anlamak adında bu testin sonucunda elde edilen pratik veriler üzerine devam edelim. Dünya devi Samsung’un testinde elde edilen sonuçlar şuan ki teknolojiye inanılmaz derecelere yükselmiştir.; En son yapılan testte 28 GHz lik bir ağ bağlantısında sabit lokasyonda 7.5 Gbps hıza ulaşılmıştır. Yine bu testte 100 kmh hızla giden bir araç içerisinden yapılan ölçümde ise 1.2 Gbps üzerinde bir hız kaydedilmiştir.
Başka bir değişle sabır lokasyon için saniyede 940 MB 100 kmh hızla hareket halinde saniyede 150 MB veri hızı demektir. Her şeyden önce bu wireless bağlantıyı kullanımda olan bütün kablolu bağlantılardan bile çok daha hızlıdır. Özet olarak tam bir mobil iletişim evrimi yaşanmaktadır. Bu sebeple 5G’de 10 kat değil tam olarak 30 kat daha fazla performans söz konusudur.
4.5 G’nin Veya 5G nin Hızı Ne İşe Yarayacak?
İnternette gezinti yapmaktan ya da epostalarını okumaktan başka bir faliyeti bulunmayan kimileri, 4.5 G veya 5G’nin sunacağı bu inanılmaz hızların ne işlerine yarayacaklarına dair heyecanlı beklentiler içerisinde olmasa da özellikle “entertainment” sektörünün trilyon dolarlık üreticileri Apollon dağından ayaklarının altına yuvarlanan bu Zeus asası ile kısa sürede sınırların çok ötesine geçeceklerdir.
Özellikle 4K görüntüler eşliğinde geliştirilecek Augmented Reality gibi platformlarda yapılacak projeler gerçekten de hayal gücünü bir hayli zorlayacaktır. Böylece saatlerce beklemek yerine 30 saniyede indireceği bir bluray filmin hayatına getireceği konusunda bir beklenti taşımayan kişilere karşı da teknoloji severler olarak son derece saygılı olmamız gerekiyor.