Samsun’da Leylek Köyü’nün Sakinleri Geldi

Samsun’da Leylek Köyü’nün Sakinleri Geldi
Samsun sınırlarında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine giren Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti üzerinde yer alan 20 dönümlük ormanda 50 leylek yuvası bulunuyor. Havaların ısınmasına bağlı olarak leylekler yuvalarına göç etmeye başladı. Leylek Köyü adıyla anılan bu bölge turistlerin ve gözlemcilerin ilgisini çekiyor.
9 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında yer alan 56 bin hektar alanlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti nisan ayından itibaren sahiplerine kavuşuyor. Daha sonra da ağustos ayına kadar burada yaşayan leylekler sonrasında göç ediyor. Bölgede yaşayan leylekleri daha rahat gözlemlemek adına bir gözlem kulesi kurulmuş. Burada yer alan tabelada leylekler hakkında bilgi edinebilir ve kuşların doğal ortamlarında rahat bırakılmasına yönelik uyarıları görebilirsiniz.
Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği Başkanı Murat Toktaş, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi üyesi olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin son zamanlarda oldukça popüler hale geldiğini söyledi. Burada çok fazla sayıda kuş türü yaşadığını belirten Toktaş, son yıllarda daha çok öne çıkan türünün leylekler olduğunu ifade etti. Leyleklerin nisan ayı gibi gelerek yuvalarını tamir ederek burada çoğaldığını ve sonbaharın gelmesiyle de geri döndüklerini belirten Başkan, göç yollarında bölgenin ayırt edilme sebebini de ormanlık ve toplu bir yaşam alanı olmasına bağladı.
Murat Toktaş, Karadeniz Bölgesi turistik anlamda ilk olarak akıllara yaylaları getirdiğini söyledi. İşte bu noktada gerek ülke sınırlarından gerekse de yurt dışındaki pazarda gerekli tanıtımların bu yönde olduğuna dikkat çekti. Ancak alternatif turizm dallarına yönelme olması gerektiğinden bahseden Toktaş, bu konuyla ilgili çalışmaların başlaması gerektiğini söyledi. Özellikle de Uzak Doğulu turistlerin kuş gözlemi ve doğa fotoğrafına ilgi gösterdiğini açıkladı.
356 Kuş Türüne Ev Sahipliği Yapıyor
Samsun sınırlarından 356 kuş türünün yaşamını sürdürdüğü 56 bin hektar alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ni korumak adına bölge geçen yıl temmuz ayında araç girişine kapatıldı. 5 bin 174 hektarlık alan Yaban Hayatı Geliştirme Alanı ilan edildi. Ayrıca bu bölge Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında korumaya alındı. Bu bölgede büyüklü ufaklı 20 kadar böl, büyük bataklık ve sazlık alanlar bulunuyor.