Karadeniz’in Romantik Çocuğu: Bedri Rahmi Eyüboğlu

Karadeniz’in Romantik Çocuğu: Bedri Rahmi Eyüboğlu
1913 yılında Görele’de dünyaya gelen Bedri Rahmi Eyüboğlu ailenin beş çocuğundan biridir. Trabzon Lisesi eğitimi sırasında 1927 yılında okulda göreve başlayan müzik öğretmeni Zeki Kocamemi tarafından aldığı derslerle 1929 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ne giriş yaptı. Burada da eğitimini bitirmeden Paris’e abisinin yanına gitti ve burada Rumen asıllı eşi Eren Eyüboğlu ile tanıştı. Ülkemize dönünce otuz resmi ile sergiye katıldı. İlk kişisel sergisini ise Bükreş’te aştı. 1934 yılında atıldığı Akademi diploma yarışmasında üçüncülük aldı. Bu derece ile mezun olmak istemediğinden tekrar bu yarışmaya hazırlandı ve bir taraftan da geçinmek adına çevirmenlik yaptı. 1936 yılında diploma yarışmasında birinci oldu.
Daha sonra Moskova’da Çağdaş Türk Sanat Dergisi sergisine katıldı. 1938 yılında bazı programlar dahilinde edinre ve Çorum’u gezdi. Buralarda resimlerine köy manzaraları, köy kahveleri, faytonlu yollar, iğde dalı takan gelinler gibi Anadolu ögelerini işledi. 1940’lı yıllarda ilgi odağı duvar resimleri oldu. İlk çalışmasını 1943 yılında İstanbul’da yüzme havuzu için yaptı. Daha sonra ise Ankara’da önemli bir sergi açtı. Aynı yıl bir kere daha Paris’e giderek İnsan Müzesi ilkel kavimlerin sanatını yakından tanıma fırsatı buldu. Buradan sonra güzelin yararlı olabileceğini anladı. Buradan sonra sanat anlayışı değişmeye başladı.
1950 yılında artık mozaik çalışmaları başladı. 1958 yılında Uluslararası Brüksel Sergisi adına 272 metrekare bir mozaik pano yaptı ve sergide büyük ödül altın madalyayı aldı. Bir yıl sonra Paris’teki NATO yapısı için 50 metrekarelik bir mozaik pano oluşturdu. Daha sonra 60 ve 61’de Amerika’ya gitti. Burada çok sayıda etkinliğe katılarak resimler yaptı.
Henüz lise dönemlerinde şiire eğilen Bedri Rahmi, daha sonra çeşitli dergilerde yazmayı sürdürdü ve şiir kitapları yayımladı. Halk dilinden ve şiirinden aldığı ögeleri kendine özgü olarak kullandı. Bu haliyle şiirleri, resimleriyle büyük benzerlik içindedir. Akıcı bir dille yazdığı gezi ve deneme yazılarında da gündem her zaman halk kültürü ve halk sanatı oldu. Karadeniz’in romantik çocuğu Bedri Rahmi Eyüboğlu 21 Eylül 1975’te hayata gözlerini kapadı.
.