Format Nasıl Atılır Ve Format Atarken Bilinmesi Gerekenler

Günümüzde gelişen teknoloji ile birçok farklı çözümler sunulmakta ve telefonlara, tabletler ve bilgisayarlara format atılması artık daha kolay bir işlem haline getirilmektedir. Her gün değişen sürüm ve yeniliklerle bir üst sürüm ortaya çıkıyor ve bilgisayarların çalışma prensipleri de bu sürümlere göre değişim gösteriyor. Bilgisayarlara format atabilmek için çeşitli yöntemler olduğu söylenebilir.
32 & 64 Bit İşletim Sistemi
Genellikle 4 GB ve daha alt ramlarını kapsayan 32 bit işletim sistemleri Windows sürümlerinin hepsinde bulunmaktadır. 64 bir işletim sistemi ise 4 ve üzeri ram olan bilgisayarlarda kullanılan bu sistem genellikle İntel “İ” serisi işlemcilerde kullanılmaktadır. Her bir Windows sürümün 34 ve 64 bir işletim sistemi vardır.
Bunlardan bazıları;
- Xp
- Windows 7
- Windows 8.1
- Windows 10
- Linux
Bu sistemlerin hepsinde 32 ve 64 bit işletim sistemi bulunmaktadır. Bilgisayarınız alınırken hangi işletim sistemi kurulu ise bir üst sürümün de o işletim sistemi kurulmalıdır.
Format Atarken Kullanılması Gerekenler
Gelişen teknoloji ile format eski yöntemlere göre artık daha kolay atılmaktadır. Bir CD ya da USB yolu ile format atılması mümkündür. İlk olarak yapılması gereken bilgisayarda bulunan tüm bilgilerin alınması gerekmektedir. Eğer unutulan bir bilgi olursa formattan sonra o bilgiye ulaşılması extra bir program dışında ulaşılması pek mümkün değildir. Format işlemine başlanırken bilgisayarınız format CD’si ya da USB’si takılması gerekmektedir.
Bilgisayar Açılırken Ne İle Başlatmalısınız?
Bilgisayarınız açılırken takılan USB veya CD ile başlatılmalıdır. Format sayfası geldiğinde sizin C ve D diskiniz sayfaya gelecektir bu iki diski de silerek yeni birimler oluşturmalı ve bu birimleri oluştururken sistemi kuracağınız kısma daha büyük bir alan ayarlamanız gerekmektedir. Sonrasında ileri diyerek formatı başlatmış olursunuz başlayan formatın kapatılması veya yarıda kesilmesi bilgisayarda olası sorunlara yol açmaktadır bu konuda format bitmeden bilgisayar kapatılmamalı veya CD ya da USB çıkartılmamalıdır.
Format atıldıktan sonra bilgisayar genel ayarlamaları yapılmalıdır. Bu ayarlamalar klavye Q veya F olarak seçilir sonrasında kişileştirme ayarları yapılarak gerekli program ve uygulamaları yükleyerek kullanabilirsiniz.